Een 14-jarige jongen uit Winschoten wordt verdacht van het misbruik van vijf buurmeisjes. Het gaat om meisjes in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. 

De jongen werd begin januari al aangehouden, maar is inmiddels weer vrij omdat hij minderjarig is, meldde burgemeester Pieter Smit van Oldambt maandag na overleg met de officier van justitie. De politie maakte eerder melding van acht meisjes.

De jongen zou een verklaring hebben afgelegd en is daarna op advies van de Raad voor de Kinderbescherming in vrijheid gesteld. Hij staat onder toezicht van de reclassering, aldus de burgemeester.

De zaak ligt momenteel bij het Openbaar Ministerie (OM), dat het onderzoek vrijwel heeft afgerond. Het OM legt de zaak voor aan de kinderrechter.

Begeleiding

Ouders van zowel de slachtoffers als de verdachte worden intussen begeleid door de zedenpolitie en hulpverleners, aldus Smit. Ook zijn de scholen van de meisjes op de hoogte gebracht.

Op Twitter liet de politie weten verder terughoudend te zijn over de misbruikzaak. ''Dat zijn we bij zedenzaken en de minderjarigheid van de slachtoffers en verdachte is ook een reden.'' De politie wil evenals Smit niet verder op de zaak ingaan.

Onrust

Omdat het misbruik al een tijd terug plaatsvond, wil ook de gemeente 'niet meer olie op het vuur gooien'. ''Mocht er alsnog onrust ontstaan in Winschoten, dan staat er een speciaal team klaar en organiseren we een bewonersavond'', aldus een woordvoerder van Oldambt. ''Maar we hebben sinds de media het nieuws vanochtend oppikten, nog niet het idee dat het onrust veroorzaakt onder bewoners.''