Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur en het Openbaar Ministerie (OM) gaan in beroep tegen zijn veroordeling van drie jaar gevangenisstraf.

Dat laten Jansens advocaat Frank van Gaal en het OM maandag weten.

Jansen werd een kleine twee weken geleden veroordeeld tot deze straf, omdat hij opzettelijk verkeerde diagnoses stelde bij meerdere van zijn voormalig patiënten.

Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van een patiënte. Zij dacht dat ze snel zou overlijden omdat ze ernstige ziektes had. Later bleken de diagnoses verkeerd.

Het hoger beroep van Jansen Steur werd eerst bekendgemaakt door zijn advocaat. Later op de dag maakte ook het OM bekend in beroep te gaan tegen de uitspraak. 

Het OM had zes jaar gevangenisstraf tegen de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) geëist, zijn advocaat had voor vrijspraak gepleit.

Nieuw terrein

Van Gaal heeft naar eigen zeggen moeite met de bewezenverklaringen, vandaar dat hij het beroep heeft ingesteld. "Dit is juridisch nieuw terrein, de rechtbank heeft een eigen invulling gegeven. Ik ben benieuwd hoe er in hoger beroep tegen deze feiten wordt aangekeken."

Het OM tekent juist beroep aan tegen de feiten die niet zijn bewezen. Jansen was van een aantal feiten vrijgesproken door de rechtbank in Almelo. Het zou namelijk niet bewezen zijn dat de voormalig arts zijn patiënten in hopeloze toestand had gebracht en gelaten. Het OM kan zich daar niet in vinden.

De neuroloog is ook veroordeeld voor diefstal van receptenblokken en het verduisteren van geld. Daar gaat zowel de advocaat als het OM niet tegen in beroep.

Uniek

De rechtszaak tegen Jansen is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De uitkomst, drie jaar gevangenisstraf, is ook uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook nog niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.

Het hoger beroep dat Jansen had ingediend in de tuchtzaak, die hij eind vorig jaar had verloren, is volgens de advocaat ingetrokken. ''We richten ons volledig op de strafzaak.''

Teleurstellend

Letselschade-expert Yme Drost zegt in een reactie dat hij niet anders had verwacht van Jansen Steur om in beroep te gaan. "Maar teleurstellend is het zeker voor zijn ex-patiënten." Drost heeft de ex-patiënten van Jansen de afgelopen jaren bijgestaan.

"Jansen heeft nota bene zelf tijdens de zaak gezegd dat hij het ook belangrijk vindt voor zijn patiënten dat de zaak afgesloten wordt, maar nu gaat hij toch in beroep.'' Drost voegt toe dat het ''uiteraard’’ zijn goed recht is om beroep aan te tekenen. ''Maar zijn slachtoffers kunnen nu nog steeds niet de traumatische gebeurtenissen afsluiten.''

Chronologie zaak Jansen Steur