Een 14-jarige jongen uit Winschoten wordt verdacht van het misbruik van acht buurmeisjes. Het zou gaan om meisjes in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. 

De jongen werd in januari al aangehouden, maar is inmiddels al weer vrij omdat hij minderjarig is, meldde de politie maandag.

De jongen zou een verklaring hebben afgelegd en staat sinds zijn vrijlating onder toezicht van de reclassering, bevestigde een woordvoerder van de gemeente Oldambt, waar Winschoten onderdeel van is. Hij moet binnenkort voor de kinderrechter komen.

De verdachte zou met het misbruik van de meisjes begonnen zijn toen hij twaalf jaar was. Het vond buiten op straat plaats. Bij ten minste twee meisjes zou hij seksuele handelingen hebben verricht. De politie kon dit niet bevestigen.

"Wij zijn terughoudend met berichtgeving over deze zaak. Bovendien is het onderzoek nog in volle gang", aldus een zegsman van de politie. Als het onderzoek is afgerond, wordt het naar het Openbaar Ministerie gestuurd.

"Als zij besluiten over te gaan tot vervolging, zal de jongen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden", zegt de woordvoerder.

Speciaal team

Er staat een speciaal team klaar voor als de zedenzaak voor onrust zorgt in de Groningse plaats, laat burgemeester van de gemeente Oldambt Pieter Smit weten.

Hij noemt de impact voor zowel de ouders van de slachtoffers als van de verdachte groot. "Ze worden intensief begeleid door de zedenpolitie en hulpverleners. Ook is er contact geweest met de scholen waar de meisjes op zitten."