Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg kan de gerechtelijke procedure tegen hem thuis in Zuid-Frankrijk afwachten.

De Franse rechter heeft besloten dat de donderdag opgepakte Nederlander niet in de cel hoeft te blijven, liet een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) maandag weten.

Volgens De Telegraaf heeft dat te maken met de slechte gezondheid van de 57-jarige zakenman, maar dat kon de woordvoerder niet bevestigen.

''In Nederlandse termen is zijn hechtenis geschorst. In Frankrijk heet dat onder justitieel toezicht geplaatst'', legt de woordvoerder uit. Paarlberg heeft zijn paspoort moeten inleveren en moet zich regelmatig melden bij de politie.

Komende week moet Paarlberg opnieuw voor de rechter verschijnen in Frankrijk. Dan wordt bepaald of en wanneer de zakenman naar Nederland wordt overgebracht om een gevangenisstraf uit te zitten van vier jaar voor witwassen. 

Die straf werd vorige week definitief dankzij een besluit van de Hoge Raad. De Nederlandse justitie verzocht vervolgens de Franse politie om Paarlberg aan te houden. Dat gebeurde tijdens een doorzoeking van zijn woning in de buurt van Saint-Tropez.

Onnodig

Paarlbergs advocaat Frans Sijbers noemde de arrestatie van zijn cliënt volstrekt onnodig. Paarlberg zou zondag zelf naar Nederland zijn gekomen en zichzelf bij justitie hebben gemeld om zijn gevangenisstraf uit te zitten, liet Sijbers eerder weten.

Paarlberg werd veroordeeld voor onder meer het witwassen van circa 17 miljoen euro die Willem Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra. Hij heeft altijd ontkend.

De zakenman had met Endstra vroeger een zakelijke relatie. De betaling van de zogenoemde 'Endstramiljoenen' gebeurde in het kader van de ontvlechting van die betrekkingen en niet in het kader van afpersing, heeft Paarlberg altijd beweerd. De rechters geloofden dit niet.

Ontnemingsprocedure

Naast het uitzitten van zijn celstraf moet Paarlberg de Nederlandse staat ruim 25,7 miljoen euro betalen. Dit bedrag heeft de veroordeelde zakenman namelijk met misdrijven als witwassen verdiend, stelde de rechtbank in Haarlem vorig jaar maart vast.

Het OM had dit miljoenenbedrag opgeëist in een zogenoemde ontnemingsprocedure. De 25,7 miljoen euro is, voor zover bekend, het hoogste ontnemingsbedrag dat ooit door een Nederlandse rechter is opgelegd.