Passagiers van het cruiseschip 'ms Veendam' van de Holland-Amerika Lijn zijn mogelijk het slachtoffer geworden van het norovirus.

114 passagiers en tien bemanningsleden moesten overgeven en hadden last van diarree tijdens een weeklange reis die zaterdag eindigde. Het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en preventie begint een onderzoek, meldde CNN zondag.

Op het zestien jaar oude schip voeren tijdens de cruise ruim twaalfhonderd passagiers en bijna zeshonderd bemanningsleden mee. Inspecteurs gingen zaterdag aan boord toen het schip aankwam in Fort Lauderdale in Florida. Het is niet duidelijk waar het schip van de Amerikaanse onderneming vandaan kwam. De Veendam vaart onder Nederlandse vlag.

In september werd de ms Veendam door het Amerikaanse centrum beoordeeld met een onvoldoende, omdat er sanitaire overtredingen werden geconstateerd.

Vorige maand brak het norovirus uit op twee andere cruiseschepen in de Cariben, waardoor honderden mensen ziek werden.

De Holland-Amerika Lijn werd in 1873 in Rotterdam opgericht. Het had toen controle over de scheepvaartverbinding tussen Nederland en de Verenigde Staten. In 1989 werd het bedrijf overgenomen door het Amerikaanse Carnival Corporation & plc.