Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft maatregelen genomen die er voor moeten zorgen dat het niet meer mogelijk is om het alcoholslot eenvoudig te omzeilen. 

Dat bevestigt een woordvoerster van het CBR zondag tegenover NU.nl, na een onderzoek van de NOS. Daaruit bleek dat het alcoholslot eenvoudig te omzeilen is.

Om het alcoholslot bij het wegrijden te manipuleren laat de bestuurder, met een slok te veel op, iemand anders blazen. Als de bestuurder onderweg nog een keer moet blazen is het alcoholslot te ontkoppelen.

"Het slot bleek inderdaad makkelijk te omzeilen, vandaar dat we maatregelen hebben genomen", zegt de woordvoerster. "We hebben de software aangepast, zodat er nu een melding wordt gemaakt als het alcoholslot wordt ontkoppeld. Die melding gaat zowel naar ons als naar de bestuurder zelf."

"We zijn nu de nieuwe software aan het uitrollen. Iedere bestuurder die op dit moment een alcoholslot heeft en iedere bestuurder die er een krijgt opgelegd, krijgt hiermee te maken", aldus de woordvoerster.

Programma

Het alcoholslotprogramma, het Alcoholslotprogramma (ASP), is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op achter het stuur worden betrapt. Een beginnende bestuurder krijgt een slot in zijn auto als hij met 1 promille alcohol is aangehouden. Voor een ervaren bestuurder geldt een norm van 1,3%.

Tijdens het ASP-programma, dat minimaal twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd, om het half uur tot drie kwartier moet de bestuurder opnieuw blazen.