Zo'n tweehonderd mensen hebben zaterdagmiddag gedemonstreerd tegen het verblijf van pedoseksueel Benno L. in Leiden.

De groep liep van zwembad De Vliet in Voorschoten naar de woning van de voormalig zwemschoolhouder. Toen de massa voor de flat was aangekomen, werden er leuzen geroepen als ''Benno rot op'' en ''weg met die pedofiel''.

De politie was nadrukkelijk aanwezig bij de demonstratie, die ongeveer een uur duurde. De initiatiefnemer van de demonstratie liet weten door te gaan met protesteren tot L. weg is uit de stad. Hij vond daarin steun bij andere demonstranten.

Vorige week zaterdag werd duidelijk dat Benno L. in Leiden woont. Dat leidde tot commotie en onvrede bij een deel van de buurtbewoners, maar de gemeente besloot vrijdag dat de veroordeelde pedoseksueel kan blijven wonen aan de Leidse Apollolaan.

Massa

Na dat besluit werd bekend dat boze Leidenaars zouden demonstreren. Initiatiefnemer Marcel Groenendijk noemt het gevaarlijk dat de pedoseksueel in een stad als Leiden woont. ''Hij kan beter in een klein dorpje wonen waar de vergrijzing hoog is. Daar is meer controle. Hier gaat hij op in de massa.''

De advocaat van Benno L., Pieter van der Kruijs, sprak kort na de demonstratie met zijn cliënt. ''Hij voelt zich alsof hij nog steeds in de gevangenis zit. Sterker nog, in de gevangenis voelde hij zich vrijer, want toen kwam hij nog iedere dag buiten. Nu is hij al meer dan een week de deur niet uit geweest." De ramen van de flat van L. zijn dichtgeplakt en de deur is extra beveiligd.

Duitsland

Volgens Van der Kruijs is L. zeer te spreken over de inzet van de gemeente, de burgemeester en de vrijwilligers die onder meer boodschappen voor hem doen omdat hij zelf de deur niet uit kan. ''Hij voelt zich niet onveilig, maar het benauwt wel. Hij hoopt dat er snel een betere oplossing komt, want het wordt niets meer in die flat. Dit is menselijk niet te doen."

Het liefst wil L., die Duitser is, in Duitsland gaan wonen. Daar heeft hij ook familie en kennissen. Maar omdat hij onder voorwaarden vrij is, mag hij pas op zijn vroegst volgend jaar zomer verhuizen. Van der Kruijs zou graag zien dat die termijn wordt vervroegd.