Aan tien personen die vermoedelijk op jihadreis wilden gaan is de afgelopen maanden een paspoort geweigerd. 

Dat heeft een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebstrijding en Veiligheid (NCTV) vrijdag gezegd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Het cijfer wordt genoemd in het nieuwe dreigingsbeeld dat maandag wordt uitgebracht.

Bij het tiental mannen en vrouwen bestond een sterk vermoeden dat ze naar een land wilden afreizen om daar aan de gewapende strijd deel te nemen.

''Deze mensen wilden niet gaan om hulp te verlenen'', aldus de NCTV-woordvoerder. In de Paspoortwet staat een artikel dat het mogelijk maakt iemand paspoort in te nemen, of een nieuwe pas te weigeren, als iemand naar het buitenland wil om dingen te doen die een bedreiging zijn voor Nederland of voor bevriende landen.

Register 

Personen van wie het vermoeden bestaat dat ze op jihadreis willen gaan, worden in een register opgenomen. Daardoor kan hun paspoort worden ingenomen als ze het land willen verlaten.

Het is ook mogelijk dat de gemeente ze geen nieuw paspoort geeft wanneer ze dat aanvragen. De signalering van de vermoedelijke jihadgangers gaat volgens de NCTV altijd in overleg met de burgemeester.

Ook mensen die al voor de heilige oorlog naar het buitenland zijn geweest en zijn teruggekeerd naar Nederland, worden in de gaten gehouden. De NCTV maakte eerder al bekend dat er momenteel op 15 tot 20 ex-jihadgangers wordt toegezien.