Donderdag staat in Caïro de eerste zitting in het proces tegen twintig journalisten, onder wie Rena Netjes, op het programma. Vier vragen aan de gevluchte Nederlandse journaliste.

Netjes belandde in Egypte op een terreurlijst en wordt verdacht van deelname of hulp aan een terreurgroep en laster.

De rechtszaak lijkt vooral gericht tegen medewerkers van al-Jazeera. Netjes werkte niet voor die omroep, maar had wel een gesprek met een journalist van al-Jazeera gehad. 

Netjes wist begin februari naar Nederland te vluchten met hulp van Nederlandse diplomaten. Ze volgt het proces nu in Nederland via een livestream van de Egyptische staatsomroep en op Twitter.

Enig idee welke straf u boven het hoofd hangt?

"Ik heb gehoord dat een Australische journalist een celstraf van zeven jaar boven het hoofd hangt, maar in mijn geval weet ik het niet precies. Op het niet aanwezig zijn bij een strafzaak staat in ieder geval de maximale straf die je voor je aanklacht kunt krijgen."

"Sommige Egyptische kennissen vertellen me dat mijn aanklacht is gebaseerd op een blunder van een overijverige politieagent en dat de aanklacht snel zal komen te vervallen, maar op dit moment is niets duidelijk."

Voelt u zich op dit moment veilig in Nederland?

"Ik voel me hier redelijk veilig, want ik denk niet dat de Egyptische inlichtingendiensten me hier komen halen. Ik ben wel bang dat ik straks moet gaan kijken welke landen geen uitleveringsverdrag met Egypte hebben, zodat ik weet naar welke landen ik nog kan reizen. Dat heb ik nu nog niet echt gedaan. Sommige van de aangeklaagde journalisten zijn vertrokken naar Beiroet: blijkbaar heeft Libanon geen uitleveringsverdrag met Egypte."

Heeft u vertrouwen in uw eigen advocaten?

"Absoluut. Een van de personen die mij bijstaat is een mensenrechtenadvocaat, die eerder ook in Nederland is geweest en voor haar werk een prijs van de John F. Kennedy Foundation heeft gekregen. Ze willen niets van geld weten. M’n advocaten spannen zich heel erg in en hebben eerder al mensen in soortgelijke situaties vrij gekregen. Ze staan in dit proces ook anderen bij."

Heeft u zicht op hoe het proces zal verlopen?

"Alles in Egypte is op dit moment erg onvoorspelbaar. De eerste zitting zal een soort pro-formazitting zijn, waarbij nog niet inhoudelijk wordt ingegaan op de aanklachten. Ik heb veel contact met mijn advocaten in Egypte, en ook zij hebben geen idee hoe lang het gaat duren."