Hoewel het conflict en de staking bij zeehondencrèche Pieterburen maandag tot opgelost werden verklaard, blijkt het binnen de crèche nog altijd te rommelen. 

Het personeel voerde afgelopen weekeinde actie om zich achter het opvangbeleid van de nieuwe directeur Niek Kuizenga te scharen, maar een groep twaalf (oud)-medewerkers distantieert zich nu alsnog openlijk van zijn aanpak.

Onder Kuizenga worden dieren korter opgevangen en krijgen ze minder antibiotica, wat haaks staat op de manier van werken van oprichtster en oud-directeur Lenie 't Hart.

Een woordvoerder zei dat het scheelt in de kosten, maar volgens de (voormalige) personeelsleden tekent die aanpak het gebrek aan affiniteit van Kuizenga met zeehonden. Die zou volgens hen meer energie stoppen in de band met niet-kritische medewerkers dan in zeehonden, in tegenstelling tot 't Hart. "Haar beleid is ons beleid: ieder dier telt en niet iedere euro", zo luidt hun verklaring.

Welles-nietesspelletje

Een zegsman van de zeehondencrèche stelt in een reactie niet mee te willen doen aan wat in zijn ogen een welles-nietesspelletje is. "Er heerst veel rancune bij mensen van wie het contract niet is verlengd en er wordt heel erg op de persoon gespeeld. Interne discussie is prima, maar we gaan het niet via de pers uitvechten."

Door de acties van het personeel wordt de raad van toezicht van de crèche vervangen. Via die raad oefende 't Hart nog invloed uit op het beleid van de crèche. Die raad verklaarde Kuizenga bovendien demissionair. Een nieuwe raad van toezicht onder leiding van oud-staatssecretaris Henk Bleker moet een uitweg bieden.