Drie Maastrichtse coffeeshopeigenaren plus vier personeelsleden zijn ook in hoger beroep veroordeeld voor de verkoop van softdrugs aan drugstoeristen. 

Het gerechtshof in Den Bosch legde woensdag aan de coffeeshophouders 2500 euro boete op plus een voorwaardelijke taakstraf. Portiers en verkopers kregen een voorwaardelijke boete.

Maastrichtse coffeeshops lokten de strafzaak vorig jaar uit door met opzet te verkopen aan buitenlanders. Ze wilden een oordeel van de strafrechter over het verbod op verkoop aan drugstoeristen, zoals het verscherpte gedoogbeleid voorschrijft.

Het hof in Den Bosch zegt dat de bestrijding van overlast en drugstoerisme een goede reden is om de verkoop aan buitenlanders te verbieden. "Ongelijke behandeling is gerechtvaardigd", aldus de uitspraak. Vervolging van de uitbaters en hun personeel is niet willekeurig, zelfs niet als andere coffeeshopgemeenten niet controleren op verkoop aan drugstoeristen, zegt de rechter.

Veertien zaken van coffeeshopeigenaren en personeelsleden die van de politierechter in Limburg wel in het gelijk werden gesteld en geen straf kregen moeten worden overgedaan, bepaalde het hof.

'Te gek voor woorden'

Voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) noemde de uitspraak woensdag te gek voor woorden. De situatie in Maastricht loopt volgens hem steeds verder uit de hand vanwege de straathandel. 

Hij voorspelt dat het alleen nog maar erger wordt als het werkzame THC-gehalte in hasj en wiet van de coffeeshop moet worden beperkt tot 15 procent, zoals het plan is.