Er zijn het afgelopen jaar meer dan negentienhonderd verdachten opgepakt naar aanleiding van een anonieme tip bij Stichting M. (Meld Misdaad Anoniem). 

In 2012 kwamen op die manier 1.619 verdachten in beeld bij de politie en andere speurders. De stichting meldt woensdag dat de meeste verdachten, 1.124, te maken zouden hebben met drugscriminaliteit.

Het totale aantal anonieme meldingen dat in 2013 bij M. binnenkwam, staat op 15.700, tegen 15.000 in 2012. Volgens M. was er een opvallende stijging van het aantal mensen dat iets meldde over witwassen, afpersing en crimineel geld.

In deze categorie steeg het aantal meldingen met 34 procent, aldus M. Door deze tips kon de politie niet alleen de 1.124 'drugsverdachten' oppakken, maar ook waardevolle dingen in beslag nemen, zoals geld, huizen en dure auto's.

Onaantrekkelijk

Volgens M.-directeur Titus Visser is bij één op de acht tips over drugs een verdachte gearresteerd. ''Steeds meer anonieme tipgevers maken crimineel gedrag financieel onaantrekkelijk.''

Burgers lieten het er het afgelopen jaar ook niet bij zitten als ze wisten dat er ergens een drugslaboratorium was: het aantal meldingen over xtc of GHB-labs steeg met bijna de helft ten opzichte van 2012.

Een van de grootste xtc-laboratoria van Nederland is vorig jaar opgerold doordat er anoniem melding van was gedaan bij M., meldt de Stichting. In een bedrijfspand in Rosmalen vond de politie een lab waar per dag ongeveer 250 liter MDMA werd geproduceerd. Daarvan kunnen ongeveer 250.000 xtc-pillen worden gemaakt, aldus M.

Gokken

Ook het aantal meldingen over illegaal gokken groeide in 2013, met 18 procent. Een van de 136 meldingen hierover ging over een Turks koffiehuis in Amsterdam. Bij een inval bleek dat daar structureel en op grote schaal werd gegokt. Er werden 21 mensen opgepakt.

In 2012 behoorden overvallen, geweld en straatroven nog tot de stijgers onder de meldingen. Vorig jaar werden er 36 procent minder overvallen gemeld en 39 procent minder openlijk geweld. Er kwamen wel weer meer meldingen binnen over straatroven: die categorie groeide met 12 procent.