Bij tbs-kliniek de Rooyse Wissel, in het Limburgse Venray, worden de belangen van patiënten met een verstandelijke beperking ernstig verwaarloosd.

Dat concludeert Vrij Nederland na gesprekken met medewerkers bij de kliniek.

In de Rooyse Wissel wordt volgens VN nauwelijks behandeld. Medische klachten van de geestelijk gehandicapte patiënten worden niet serieus genomen en met kritiek op het beleid wordt door het bestuur niets gedaan. Ook zou er sprake zijn van onderbezetting.

De 59-jarige verpleegkundige Rien van Zeeland, die lange tijd in gesloten inrichtingen met verstandelijk gehandicapten werkte en ook drie jaar in de Rooyse Wissel, vertelt als klokkenluider in VN over de verwaarlozing van een patiënt die later zelfmoord pleegde.

De patiënt, K., was in 2009 door een medepatiënt ernstig mishandeld: zijn schouders waren "compleet verbrijzeld" door trappen van schoenen met stalen neuzen.

K. klaagde in de jaren daarna voortdurend over pijn, maar "de medische dienst van de kliniek deed de klachten af als aanstellerij, en als verzet tegen de behandeling." In 2012 sneed K. zijn halsslagader door met een scheermesje.

Ontlasting

Ook vertelt Van Zeeland over een zwaar verstandelijk gehandicapte oudere man die nauwelijks kon lopen. Hij bleek zich een jaar niet meer te hebben gewassen.

Van Zeeland: "Toen we verder gingen kijken, bleek hij vol te zitten met aangekoekte ontlasting." Zijn teennagels waren, zo stelt VN op basis van de verklaringen van Van Zeeland, "zo lang dat ze omgekruld en ingegroeid waren".

Daarnaast zou een seropositieve man met een zwerende open wond op zijn hand - het gevolg van een splinter - door de medische dienst zijn weggestuurd: "Die splinter is er vanzelf ingekomen, hij gaat er ook vanzelf weer uit."

Volgens Van Zeeland heeft de Rooyse Wissel de expertise voor patiënten die geen delict hebben gepleegd, maar wel een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving, niet in huis.

Brief

De verpleegkundige schreef in 2012 een brief van zes pagina’s aan het bestuur met voorbeelden van tekortschietende zorg, maar hij kreeg nooit een antwoord.

De leidinggevende van Van Zeeland kreeg na de brief wel de opdracht om Van Zeeland te wijzen op "het negatieve effect van zijn acties", zo blijkt uit intern verslag.

Volgens VN worden de incidenten onafhankelijk van elkaar bevestigd door "andere (anonieme) bronnen bij de Rooyse Wissel", en door "documenten die in bezit zijn van Vrij Nederland".