Nederlandse vrouwen die schade hebben ondervonden van de omstreden borstimplantaten van het Franse merk PIP, krijgen mogelijk nog dit jaar een schadevergoeding. 

Dat denkt advocaat Sander de Lang van letselschadekantoor SAP Advocaten.

Zo’n tweehonderd vrouwen hebben zich inmiddels bij het kantoor gemeld en gezamenlijk wordt een claim voorbereid.

Dit gebeurt in samenwerking met advocaten in Frankrijk, waar momenteel een hoger beroep loopt van het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland, dat de implantaten goedkeurde voor de Europese markt.

Het keuringsbedrijf moet nu al zo’n 1700 vrouwen een voorschot op de schadevergoeding betalen van 3400 euro, zo werd eind vorig jaar duidelijk in een uitspraak van de Franse rechter.

Met deze uitspraak is de deur ook opengezet voor Nederlandse claims.

Overleg

''We zijn nu in overleg met Franse advocaten en we verwachten dat binnen twee maanden de Nederlandse zaken aangedragen worden in Frankrijk’’, aldus De Lang. ''En hopelijk is er dan nog voor het eind van dit jaar een uitspraak.’’

Naast de vrouwen die zich bij SAP Advocaten melden, vertegenwoordigt advocate Shanta Singh ongeveer 250 vrouwen die zich via het Meldpunt Klachten Siliconen bij haar hebben gemeld. Ook zij overweegt zich aan te sluiten bij de zaak in Frankrijk, maar sluit een rechtszaak in Nederland niet uit.

Gezondheidsrisico's

In Nederland hebben meer dan duizend vrouwen borstimplantaten van het merk PIP. Sinds 2011 is er veel onrust onder vrouwen die deze implantaten hebben. Ze zouden gezondheidsrisico's opleveren, hoewel dat ook weer door diverse onderzoeken wordt tegengesproken.

De oprichter van de PIP-fabrikant Jean-Claude Mas is eind vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel. De rechtbank in het Franse Marseille vond bewezen dat de 74-jarige Mas zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.