Pedoseksueel Benno L. woont sinds kort in Leiden. Dat bevestigde een woordvoerster van de gemeente Leiden zaterdagochtend naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad

Volgens de woordvoerster is de voor ontucht veroordeelde zwemleraar uit Eindhoven ''heel recentelijk'' verhuisd naar de stad.

De gemeente komt later op zaterdag nog met een uitgebreide verklaring over de verhuizing van de voormalig zwemschoolhouder. Die kreeg 6 jaar cel voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes.

In juni kwam hij voor het eerst voorwaardelijk vrij, maar hij werd in oktober opgepakt en terug naar de gevangenis gestuurd, omdat hij diverse afspraken had geschonden. L. kwam op oudejaarsdag 2013 vrij.

Seniorenflat

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden zei in NRC Handelsblad dat ''we een woonplek voor hem hebben uitgezocht waar hij tot rust kan komen''.

Volgens de krant woont Benno L. in een seniorenflat, draagt hij een elektronische enkelband en moet hij zich regelmatig melden bij de reclassering. L. krijgt ook een uitkering van de gemeente.

Hij mag zich niet in het buitenland vestigen en ook in twaalf Brabantse gemeenten is hij niet welkom, omdat daar slachtoffers van hem wonen.

Lenferink

Lenferink laat weten dat alle gemeenten in Nederland hun best moeten doen om zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten, aan onderdak te helpen. 

Volgens Lenferink zal de ex-zwemleraar niet langer dan een jaar in zijn stad wonen. Daarna wil hij verhuizen naar familie in het buitenland. Lenferink zegt dat hij het besluit om L. te huisvesten zorgvuldig heeft afgewogen, al beseft hij dat het onderbrengen van zedendelinquenten gevoelig ligt.

''Wanneer alle burgemeesters nee zouden zeggen, zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel. Daarom ben ik van mening dat alle gemeenten in Nederland een bijdrage zouden moeten leveren aan de oplossing van dit vraagstuk.”

Buurtbewoners

Lenferink heeft er bewust voor gekozen de buurtgenoten van L. niet te waarschuwen dat hij daar zou komen wonen.

''Er rust een taboe op het huisvesten van zedendelinquenten en dat is de reden dat ik de buurt niet vooraf heb geïnformeerd. Ik heb ervoor gekozen om de huisvesting van de heer L. in het begin niet met de omwonenden en anderen in de stad te delen, om zo in alle rust ervaring op te doen en te kijken hoe de situatie verloopt."

Nu het nieuws naar buiten is gekomen, zal Lenferink met omwonenden persoonlijk in gesprek gaan. Hij zegt graag van hen te horen hoe zij tegen de situatie aankijken.