Vorig jaar zijn iets meer hennepkwekerijen opgerold dan in 2012. Dat maakte Netbeheer Nederland vrijdag namens alle regionale energienetbeheerders bekend.

In 2013 werden bijna 5.300 hennepkwekerijen gesloten, waar sprake was van energiediefstal. Dat is 1,2 procent meer dan in 2012.

In totaal is 140 miljoen kilowattuur elektriciteit gestolen.

Dat is maar een fractie van de naar schatting één miljard kilowattuur die hennepkwekerijen illegaal afnemen, vermoedt Netbeheer Nederland. ''Dat is evenveel energie als alle huishoudens in de stad Den Haag verbruiken.'' In 2012 werd nog 168 miljoen kilowattuur illegaal afgetapt, 28 miljoen kilowattuur meer dan vorig jaar.

Risicospreiding

''Daaruit zou afgeleid kunnen worden dat de omvang van een gemiddelde hennepkwekerij afneemt'', stellen de netbeheerders. Zij vermoeden dat er bij hennepkwekers aan risicospreiding wordt gedaan.

''Steeds vaker staan er huizen als gevolg van de crisis op de woningmarkt leeg. Die worden dan onderverhuurd aan malafide huurders om er een hennepkwekerij in te beginnen. Dit gaat gepaard met grote veiligheidsrisico's voor de omwonenden vanwege de verhoogde kans op brand.''

De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders dat voor een derde deel aan de consument en voor twee derde deel aan grootverbruikers wordt doorberekend. ''In de overige 130 miljoen euro zit onder meer misgelopen btw en energiebelastingen voor de overheid.''