Oud-minister Els Borst (81) is volgens de politie waarschijnlijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Borst (D66) werd maandag levenloos bij haar woning in Bilthoven aangetroffen door bekenden. De reden van het overlijden kon door de politie niet direct worden vastgesteld.

"Uit de onderzoeksresultaten tot nu toe is gebleken dat zij waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen", meldt de politie donderdag.

D66 zal de activiteiten rondom de verkiezingscampagne in ieder geval tot en met dinsdag schrappen. 

Letsel

Dinsdag werd door het Nederlands Forensisch Instituut sectie verricht op het lichaam van Borst, waaruit werd geconcludeerd dat letsel de oorzaak van de dood is. Eerder werd al gesteld dat er sprake was van een niet-natuurlijke dood.

"Op woensdagavond kon op basis van nader forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse de conclusie worden getrokken dat het het meest waarschijnlijk is dat mevrouw Borst-Eilers door een misdrijf om het leven is gekomen", stelt de politie. 

Moord of doodslag

Of de dood van Borst moord of doodslag is, moet uit verder onderzoek blijken, zegt hoofdofficier van justitie Johan Bac. "We gaan uit van een misdrijf, maar wat er precies is gebeurd  en wanneer dat plaatsvond weten we nog niet."

Het is volgens hem mogelijk dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen in haar woning, die haar heeft gedood. Dat zou mogelijk doodslag zijn. Maar een gerichte aanslag op het leven van de D66-politica en dus moord kon ook nog niet worden uitgesloten.

Volgens de politie zijn er in en om de woning geen braaksporen aangetroffen. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat er spullen zijn ontvreemd."

Het onderzoek wordt door een team van dertig rechercheurs voortgezet. De politie wil onder meer weten met wie Borst voor haar dood contact heeft gehad en gaat graven in de contacten die Borst in de laatste maanden van haar leven heeft gehad. ''Onder andere om vast te stellen of ze mogelijk is bedreigd'', 

Buren

In en rond de woning van de politica gaat het rechercheteam nogmaals zoeken naar sporen en andere aanwijzingen voor wat er kan zijn gebeurd. De afzettingen in de Ruysdaellaan blijven nog gehandhaafd. Ook worden buren nog eens gehoord, omdat het tijdstip waarop Borst om het leven is gekomen nog niet is vastgesteld.

De 81-jarige politica is voor zover donderdag bekend voor het laatst levend gezien toen zij afgelopen zaterdag het D66-congres in Amsterdam verliet.

Het lichaam van de oud-minister is inmiddels vrijgegeven. Er is geen nader lichamelijk onderzoek meer nodig, zei plaatsvervangend politiechef Willem Woelders donderdag. Zaterdag is er een herdenkingsdienst voor Borst in de Domkerk in Utrecht. Daarna wordt zij in besloten kring begraven.

Bekijk de verklaring van hoofdofficier van justitie Johan Bac:

Reacties: 'Hoop dat Els niet lang heeft geleden'

Profiel Els Borst