In de nacht van woensdag op donderdag is rond 3.10 uur opnieuw een aardbeving gevoeld in het noorden van de provincie Groningen. Volgens het KNMI was de beving 3.0 op de schaal van Richter.

Dat bevestigt het KNMI na berichtgeving van RTV Noord.

Het is daarmee de zwaarste beving van het afgelopen half jaar.

Het epicentrum van de beving lag bij het dorp Leermens, in de gemeente Loppersum. De beving werd ook in de stad Groningen, Uithuizen, Slochteren en Delfzijl gevoeld.

Verschillende inwoners maken via social media melding van omgevallen spullen en openslaande deuren.

NAM

Na de aardbeving van donderdagochtend vroeg zijn bij de NAM in Assen ruim honderd meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben aan hun woning. Het gaat vooral om scheuren in muren en schade aan tegels, aldus een woordvoerster van de NAM.

Er zitten volgens haar geen meldingen tussen waarbij acuut ingrijpen noodzakelijk is om de veiligheid te garanderen. De meeste schademeldingen komen uit de omgeving van Appingedam en Spijk in de provincie Groningen. 

Vanwege de zwaarte van de beving heeft de NAM besloten dat het kantoor in Loppersum donderdagmiddag extra lang open is. Mensen kunnen hier terecht voor vragen of voor het melden van schade.

Crisisteam

Het crisisteam van de NAM is donderdagochtend vroeg al bij elkaar geweest. Dat is gebruikelijk. Het zogeheten schadeteam was al vroeg paraat.

De NAM-woordvoerster spreekt van een 'heftige beving'. ''Maar dit is wel in de lijn van de verwachtingen. We wisten dat het terugbrengen van de gaswinning rondom Loppersum niet direct effect zou hebben.''

Dijken

Dijken en coupures (onderbrekiing in waterkering) in de provincie Groningen hebben geen schade opgelopen als gevolg van de aardbeving. Dat blijkt uit extra inspecties die de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s uit voorzorg hebben gehouden.

Al in alle vroegte werden tien inspecteurs op pad gestuurd om de coupures in Delfzijl, de gemalen in Loppersum en de dijken van het Eemskanaal tussen Groningen en Delfzijl te controleren. De inspectie leverde geen bijzonderheden op, zo meldde een woordvoerster van Noorderzijlvest.

De laatste tijd zijn er veel aardbevingen gevoeld in Groningen en omgeving. Deze worden in verband gebracht met de winning van aardgas in het gebied.

Achtergrond: Groningen-gasveld bijna grootste ter wereld

Vijf vragen over gaswinning