Het Vredespaleis in Den Haag en herinneringscentrum Kamp Westerbork krijgen het Europees Erfgoedlabel.

De Europese Commissie heeft de aanvraag onlangs goedgekeurd. De bedoeling van het label is dat de naamsbekendheid van de instanties wordt vergroot. Het predicaat wordt toegekend aan erfgoed dat de Europese eenwording vertegenwoordigt.

Naast de twee Nederlandse instellingen zijn ook archeologisch park Carnuntum in Oostenrijk en het Grote Gildehuis in Estland tot Europees erfgoed uitgeroepen. De vier 'winnaars' zijn gekozen uit negen geselecteerde kandidaten.

Geschiedenis

De jury maakte in november al bekend enthousiast te zijn over de voordracht van Kamp Westerbork en het Vredespaleis. "De jury erkent hiermee dat de twee Nederlandse inzendingen belangrijk zijn voor de recente geschiedenis van Europa", zei minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) toen.

In het Vredespaleis in Den Haag is onder meer het Internationaal Gerechtshof gevestigd. Het paleis, dat dit jaar honderd jaar bestaat, staat symbool voor vrede en recht.

Kamp Westerbork diende in de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp naar concentratiekampen. Plaatsvervangend directeur Ellen van der Waerden spreekt van "een mooie waardering voor het werk wat wij hier doen."

Ceremonie

De Nederlandse instellingen zijn voorgedragen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgend jaar mag Nederland weer twee aanvragen indienen.

Op 8 april is in Brussel een ceremonie georganiseerd waarbij de vier instanties officieel het label krijgen toegekend.

Het erfgoedlabel werd in 2007 gelanceerd door de Europese Unie. Tientallen musea en bijzondere plaatsen in Europa hebben sindsdien een plaquette aan de muur mogen hangen. Onder meer het Palais des Papes in Avignon, de Akropolis in Athene en het Piazza del Campidoglio in Rome zijn officieel Europees erfgoed.