De politie zoekt verder naar de doodsoorzaak van oud-minister Els Borst (81), die maandag dood in de garage bij haar huis in Bilthoven werd gevonden.

Sectie op haar lichaam heeft uitgewezen dat ze overleden is aan de gevolgen van letsel op haar lichaam, maar het is nog steeds niet duidelijk of dit letsel het gevolg is geweest van een ongeluk of van een misdrijf.

Een natuurlijke doodsoorzaak werd eerder uitgesloten. Dat maakte een woordvoerder van de politie woensdag bekend.

Het onderzoek kan nog wel even gaan duren. De politie sluit niet uit dat er nog dagen overheen gaan voor er uitsluitsel is.

"Het lichamelijk onderzoek is nu helemaal afgerond. Maar we zijn in en om de woning nog druk bezig met forensisch en tactisch onderzoek. Huis en tuin gelden nog als plaats delict. Als het nodig is worden omwonenden opnieuw ondervraagd. Dat levert allemaal puzzelstukjes op die we als een passend geheel in elkaar moeten zien te leggen", aldus de zegsman.

De politie wil geen bijzonderheden kwijt over de verwondingen die Borst heeft opgelopen. "Als het om een misdrijf gaat, is dat informatie waar alleen de dader meer van weet." 

Verdachte omstandigheden

Maandagavond begon het onderzoek, omdat Borst ''onder verdachte omstandigheden'' is gestorven. Nadat een schouw onvoldoende duidelijkheid had gebracht, werd besloten dat het Nederlands Forensisch Instituut NFI dinsdag sectie op het lichaam zou verrichten. Dat was volgens de politie rond middernacht klaar.

''De politie gaat verder met zorgvuldig onderzoek naar de oorzaak van dit letsel om de vraag te kunnen beantwoorden of hier sprake is van een ongeval of misdrijf."

"We hopen zo snel mogelijk uitsluitsel te kunnen geven over de doodsoorzaak'', liet de politie weten. In en rond het huis is uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Ook zijn de buren ondervraagd.

Bekijk beelden:

Uitvaart

Het is nog niet duidelijk in wat voor vorm afscheid wordt genomen van de overleden minister van staat. "Het is aan de familie om dat te beslissen en die wacht het onderzoek naar de doodsoorzaak eerst af", zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. 

Het is niet eenvoudig te stellen of Borst in aanmerking komt voor een staatsbegrafenis. Staatslieden die tijdens hun regeringsdeelname overlijden kunnen in aanmerking komen voor een staatsbegrafenis. Dat houdt niet in dat de overheid de begrafenis organiseert, maar dat de overheid staatslieden uit het buitenland uitnodigt. 

Staatsbegrafenis

De Rijksvoorlichtingsdienst wil zich niet uitlaten over de vraag of Borst als minister van staat in aanmerking komt voor een aangepaste vorm van een staatsbegrafenis. "De familie bepaalt hoe invulling aan het afscheid wordt gegeven. De overheid helpt waar mogelijk", zegt de woordvoerder. 

In het geval van Borst zou de familie ook kunnen besluiten zelf (voormalig) staatslieden uit het buitenland uit te nodigen, als niet wordt besloten het afscheid in kleine kring te houden.

Tweede Kamer 

De Tweede Kamer staat binnenkort stil bij het overlijden van Borst. Dat kondigde voorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) dinsdag aan. Wanneer Borst in de Kamer wordt herdacht, is nog niet bekend. 

"Op een later moment zullen wij mevrouw Borst op gepaste wijze hier in het parlement herdenken", zei de Kamervoorzitter. "Voor vandaag wensen we haar familie en de leden van de D66-fractie veel sterkte toe." 

Reacties op overlijden | Profiel Els Borst