Woensdagmiddag en avond steekt aan de kust een stormachtige wind op, met pieken van windkracht 9 in het noordwesten.

Dat meldt Weerplaza.

De wind komt uit zuidelijke richting en zal de komende uren toenemen. In de kustprovincies en Limburg wordt gewaarschuwd voor zware windstoten van rond de 80 kilometer per uur. Het KNMI heeft code geel (gevaarlijk weer) afgegeven.

Aan het eind van de middag wordt windkracht 8 bereikt aan zee, waar windstoten tot 100 kilometer per uur mogelijk zijn. Landinwaarts zal de wind minder krachtig zijn.

In de nacht neemt de wind naar verwachting geleidelijk af, maar blijft het vrij krachtig waaien. Vanuit zee worden enkele buien verwacht. Voor donderdag wordt een matige wind en enkele buien voorspeld.

Onstuimige winter

De eerste officiële storm van 2014 was afgelopen zondag, toen in IJmuiden windkracht 9 op de meter verscheen. Dat meldt Weeronline.

De huidige winter geldt als zeer windrijk, omdat koude lucht uit het noorden en oosten van Europa wordt geblokkeerd. Het weer is hierdoor mede door lagedrukgebieden boven Engeland vaak onstuimig. 

De temperatuur is dan ook zeer hoog voor de tijd van het jaar. De huidige winter staat derde op de lijst van warmste winters sinds het begin van de metingen, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 5,8 graden.