De 18-jarige Shaldon V. hoorde woensdag in de rechtbank in Amsterdam zeven jaar cel tegen zich eisen wegens de gijzeling van een man in Nieuw-Vennep vorig jaar. 

Tegen zijn 17-jarige maat Stephan T. werd vier jaar cel en tbs geëist.

De destijds 17-jarige Amsterdammers beroofden een snackbar in Nieuw-Vennep en bedreigden het personeel. Na de overval vluchtten ze een huis binnen, waar ze de bewoner gijzelden en een pistool tegen zijn hoofd drukten, terwijl twee kinderen boven lagen te slapen.

De gealarmeerde politie forceerde een deur, waarna een agent V. in de de schouder schoot. De jongen raakte zwaargewond en zit sindsdien in een rolstoel.

Levend schild

Het OM verwijt de jongens dat ze de man als een levend schild tegen de politie gebruikten. De agent die vuurde werd niet vervolgd, omdat hij volgens justitie uit noodweer handelde. Bij de eis van zeven jaar hield de officier rekening met het feit dat hij gewond raakte. Deskundigen adviseerden een behandeling van T.

De twee worden verdacht van vijf overvallen met geweld in ongeveer zes weken tijd. Ze bedreigden slachtoffers met een vuurwapen en een pikhouweel. Bij de overvallen in Nieuw-Vennep en Amsterdam maakten ze volgens het OM steeds kleine bedragen van hooguit 600 euro buit, waarvoor ze luxe goederen kochten.

Volwassen keuzes

Het OM is bij de eisen uitgegaan van het strafrecht voor meerderjarigen wegens de ernst van de zaak en de gevolgen voor de slachtoffers. Volgens de officier hebben de twee 'angstige maar ook volwassen keuzes gemaakt' toen ze de bewoner een pistool tegen het hoofd drukten en als schild gebruikten.

Normaal vinden strafzaken tegen minderjarigen achter gesloten deuren plaats, maar de rechtbank besloot om de eerste van de drie zittingsdagen in de openbaarheid te behandelen. Op de eerste zittingsdag zeiden de verdachten zich weinig te kunnen herinneren van de gijzeling en beriepen zich veelal op hun zwijgrecht. Wel zeiden ze zich te schamen.