Een Vietnamese student die in de VS wordt verdacht van witwassen, oplichting en computervredebreuk, wordt uitgeleverd aan dat land. 

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) besloten. De jongeman kan daardoor niet zijn studie afmaken, wat hij graag wilde.

De rechter oordeelde al dat Nederland de uitlevering niet hoefde uit te stellen. De student is teleurgesteld. ''Ze maken op deze manier mijn toekomst kapot'', zegt hij. De Vietnamees zegt dat er geen reden is voor hem om te vluchten. ''Ik wil gewoon mijn studie afmaken.''

Volgens de rechter was het aan de minister om te beoordelen of uitstel op zijn plaats is. De minister mocht concluderen dat uitlevering niet van 'bijzondere hardheid' zou getuigen.

Advocaat Bart Stapert is het daar niet mee eens: ''De minister is onredelijk hard. Er is geen enkel spoedeisend belang aan de Amerikaanse kant, maar de minister hecht er blijkbaar aan om de Amerikaanse autoriteiten koste wat kost tevreden te stellen.''

De Amerikaanse justitie heeft Opstelten echter laten weten dat uitstel van de uitlevering zou leiden tot een latere berechting. ''Dat zal volgens de Amerikaanse aanklager consequenties hebben voor de kwaliteit van de bewijsgaring. Bovendien zullen slachtoffers langer moeten wachten met het instellen van een schadeclaim en de beoordeling in rechte daarvan'', schrijft Opstelten dinsdagavond aan de Tweede Kamer.