De helft van de jongeren onder de zestien jaar wordt bijna nooit om de leeftijd gevraagd bij het kopen van sigaretten.

Dat blijkt volgens het Trimbos-instituut uit een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door TNS Nipo. Aan het onderzoek deden bijna 4.400 jongeren op 140 scholen mee.

Het onderzoek gaat over vorig jaar, toen jongeren pas vanaf zestien jaar tabak mochten kopen. Inmiddels is die leeftijdsgrens opgeschroefd naar achttien jaar.

Bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden staat achter deze maatregel.

Benzinestation

Rokende jongeren onder de zestien kopen hun sigaretten het vaakst bij een benzinestation (39 procent). Daarna volgen de supermarkt (29 procent), de snackbar (23 procent) en de tabakszaak (19 procent).

Slechts zestien procent geeft aan dat altijd of regelmatig naar de leeftijd wordt gevraagd.

Wel loopt het aantal rokende jongeren terug. In 2012 zei nog 11 procent van de jongeren tussen de tien en negentien jaar dagelijks te roken. Vorig jaar was dat 9 procent. Op de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo zitten de meeste rokers. Daar gaf 12 procent toe dagelijks te roken. De minste rokers zitten op het vwo (3 procent).

Tabaksteam

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een speciaal tabaksteam dat zich richt op het rookverbod in de horeca en verkoop aan minderjarigen. "Dat team is onlangs uitgebreid naar 20 fte", zegt een woordvoerder. "Wij controleren gericht, meestal naar aanleiding van tips."