Voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur (68) heeft drie jaar onvoorwaardelijke celstraf gekregen, voor onder meer het opzettelijk stellen van foute diagnoses, het onterecht voorschrijven van zware medicijnen en het miskennen van zorgplicht.

Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had zes jaar gevangenisstraf geëist.

De kans is heel groot dat een van beide partijen in beroep gaat tegen de uitspraak. In de tuchtzaak, die gelijktijdig liep met de strafzaak, heeft de advocaat van Jansen Steur al hoger beroep aangetekend.

Jansen Steur is heel erg teleurgesteld in het volgens hem "harde" oordeel van de rechtbank om hem 3 jaar gevangenisstraf op te leggen. 

"Hij ziet het als een zware tegenslag", zei zijn advocaat Frank van Gaal dinsdag. Hij noemt het "zeer waarschijnlijk" dat ze in hoger beroep gaan. Dat moet binnen twee weken gebeuren.

Alzheimer

Jansen Steur had volgens de rechter moeten weten dat door zijn schuld de gezondheid van mensen die voor behandeling bij hem kwamen, flinke schade zou oplopen. Hij had nauwelijks een onderbouwing voor de door hem gestelde, zware diagnoses zoals alzheimer. Signalen dat het een foutieve diagnose was, negeerde de ex-neuroloog stelselmatig.

Veel patiënten hadden geen psychische klachten voor ze bij de ex-neuroloog kwamen. Sinds de verkeerde behandelingen hebben ze bijvoorbeeld geen baan meer, of angststoornissen, verbroken relaties, moeite met contacten of zijn ze noodgedwongen verhuisd.

Zelfmoord

De oud-neuroloog werd door de rechter onder meer schuldig bevonden aan het benadelen van de gezondheid van een patiënte die uiteindelijk zelfmoord pleegde. Deze vrouw beroofde zichzelf van het leven, "in paniek na het horen van de diagnose van een dodelijke ziekte", aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank heeft de ex-neuroloog een "angstaanjagend ziektebeeld voor de patiënt in het leven geroepen". Hij heeft opzettelijk haar gezondheid benadeeld door een foute diagnose te stellen die, zoals blijkt uit het medisch dossier, op geen enkele wijze gestaafd is. De vrouw kreeg onder meer de diagnose alzheimer te horen.

Jansen Steur werd door de rechtbank vrijgesproken van het opzettelijk in hulpeloze toestand brengen van patiënten, omdat deze volgens de rechter de keuze hadden om voor een second opinion te gaan.

Blij

De slachtoffers van Jansen Steur zijn blij met de veroordeling. Dat zei een opgeluchte letselschade-expert Yme Drost direct na afloop van de uitspraak. Op deze uitspraak had Drost ook gehoopt, zo vertelde hij.

Drost heeft de ex-patiënten van Jansen Steur het afgelopen decennium bijgestaan. ''Ze hebben een jarenlange strijd geleverd en zijn blij en opgelucht met deze uitspraak.''

Bekijk reacties van slachtoffers:

Oproep

Drost deed ook een oproep aan Jansen Steur. ''Ga niet in hoger beroep, accepteer deze straf. Zodat de vele slachtoffers eindelijk de rust krijgen om hun trauma's te verwerken.''

''Ik ben zo verschrikkelijk blij dat hij drie jaar cel heeft gekregen'', zegt Ineke Damink, een van de ex-patiënten van Jansen Steur. Ze had alleen verwacht dat de ex-neuroloog meteen mee moest met de parketpolitie. Ze heeft de lichte vrees dat Jansen Steur toch onder zijn straf uitkomt. ''Het is zo'n slimme vogel. Maar nu overheerst vooral de blijdschap.''

Tuchtcollege

De zaak Jansen Steur is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De oud-neuroloog vertelde zijn patiënten onder meer dat ze ernstige ziektes hadden, zoals alzheimer en multiple sclerose, terwijl dat helemaal niet het geval was.

Ondertussen hadden ze wel jarenlang zware medicijnen geslikt. Jansen Steur deed dit meerdere keren, tot zijn ontslag bij het Medisch Spectrum Twente in 2003.

Jansen Steur mag na een uitspraak van het medisch tuchtcollege nooit meer als arts aan de slag.

Chronologie zaak Jansen SteurArtsen vaker door tuchtraad geschorst