Er is dinsdagmorgen nog geen duidelijkheid over de doodsoorzaak van oud-minister Els Borst. Wel sluit de politie een natuurlijke doodsoorzaak uit.

Volgens de politie is er sprake geweest van een noodlottig ongeval, of een misdrijf. Borst (81) werd maandag dood in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven gevonden.

Bij de woning van Borst doet de politie dinsdag nog steeds getuigen- en sporenonderzoek. De omgeving van het huis is afgezet.

Maandagavond begon het onderzoek, omdat de vrouw ''onder verdachte omstandigheden'' is gestorven. Een eerdere schouw wees nog niets uit. 

Dinsdag zal sectie worden verricht op het lichaam om meer duidelijkheid te krijgen of hier sprake is van een ongeval of mogelijk een misdrijf. 

Volksgezondheid

Borst was vrijwel vanaf de oprichting lid van D66. Toen ze in 1994 minister werd, had ze een carrière als arts en ziekenhuisdirecteur achter de rug. Haar bekendste prestatie als minister was een nieuwe euthanasiewet, die hulp bij zelfdoding onder voorwaarden toestond. 

Borst voerde verder een nieuw financieringssysteem voor de zorg in, waardoor de wachtlijsten verdwenen. Ook bedacht ze de donorverklaring, waarbij aan alle volwassen Nederlanders wordt gevraagd of ze na hun dood organen willen afstaan.

De D66-politica was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok I en II. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Aangepaste campagne

D66 houdt rekening met een aangepaste campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, als zaterdag de uitvaart is van Borst. Dat meldt D66-campagnemanager Annelou van Egmond dinsdag. 

"De weekenden zijn normaal gesproken een goede tijd om campagne te voeren omdat mensen dan tijd hebben. Maar als de familie besluit de uitvaart op zaterdag te houden, zullen veel mensen daarbij willen zijn", zegt Van Egmond. 

"We voeren dan geen of heel beperkt campagne." De familie moet nog een besluit nemen over de dag van de uitvaart. 

Mokerslag

Het plotselinge overlijden van Borst maandag is als een mokerslag aangekomen. De gerespecteerde oud-minister was zaterdag tijdens een partijcongres nog volop in de weer. 

"Afgelopen zaterdag hebben we allemaal nog met haar gesproken", zegt de campagnemanager. "Ze was dan wel 81 jaar, maar er was geen enkele indicatie dat er iets met haar aan de hand was." 

Reacties op overlijden | Profiel Els Borst