Medewerkers in de jeugdzorg zijn er bang voor dat kwetsbare kinderen en gezinnen de dupe worden van bezuinigingen en veranderingen in de Jeugdzorg.

Vakbond Abvakabo FNV zegt dinsdag in korte tijd al tientallen meldingen van werknemers te hebben gehad.

Door ontslagen, hoge werkdruk en het verdwijnen van specialistische zorg krijgen kinderen niet meer de hulp die ze nodig hebben. De Eerste Kamer behandelt dinsdag die Jeugdwet.

Het kabinet wil dat gemeenten de jeugdzorgtaken overnemen. De gemeenten krijgen echter te maken met fikse bezuinigingen.

Volgens voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV is er veel onduidelijkheid onder medewerkers, ouders en kinderen. "Kwetsbare kinderen zijn hiervan de dupe, zij krijgen niet de hulp die zij nodig hebben. Triest, zo gaan we niet met elkaar om. Dit is on-Nederlands."

Petitie

De vakbond overhandigt dinsdag samen met een groep jeugdzorgmedewerkers een petitie aan Eerste Kamerleden. De wet kent weliswaar enkele goede uitgangspunten, vindt de bond, maar moet op een aantal punten echt worden aangepast.

De invoering ervan gaat te snel en onzorgvuldig en er is te weinig geld om bestaande zorg te behouden. De vakbond wil verder dat de bezuinigingen van tafel gaan.