De tbs-behandeling van de verdachte van de moord op Nicole van den Hurk is maandag met een jaar verlengd. De kans is namelijk groot dat de verdachte, Jos de G., zich weer schuldig gaat maken aan seksueel agressief gedrag.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat bepaald.

Tbs'er Jos de G. (46) werd vorige maand aangehouden voor de verkrachting van en moord op de 15-jarige Eindhovense in 1995.

Zijn DNA vertoont volgens de politie overeenkomsten met sporen die destijds op het lichaam van het meisje zijn gevonden.

De Helmonder kreeg tbs en dwangverpleging opgelegd voor de gewelddadige verkrachting van een wildvreemde vrouw in Valkenswaard in 2000.

Zelfstandig

Hij woonde op het moment van zijn arrestatie ruim een half jaar zelfstandig buiten de tbs-kliniek. De kliniek zegt dat hij makkelijk snel agressief wordt en weinig empathie heeft ontwikkeld. Zonder behandeling is de kans groot dat hij weer verslaafd raakt aan alcohol, cocaïne en xtc.

Voor de veiligheid van anderen werd de tbs verlengd, aldus de uitspraak.

De zaak over de verlenging van de tbs stond al gepland toen Jos de G. werd gearresteerd. Hij zit nu in de gevangenis in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak.