De advocaten Michael Ruperti en Geert-Jan Knoops willen inzage in hun persoonlijke gegevens van de militaire inlichtingendienst (MIVD). 

Beiden vermoeden dat deze dienst vertrouwelijke gesprekken tussen hen en hun cliënten hebben afgeluisterd, zegt Ruperti in een reactie op berichtgeving in De Telegraaf. Ze beginnen maandag een procedure bij Defensie om deze informatie boven tafel te krijgen.

Ruperti, net als Knoops onder meer gespecialiseerd in militaire zaken, heeft van verschillende bronnen binnen Defensie gehoord dat vertrouwelijke gesprekken met zijn cliënten zijn afgeluisterd. Die bronnen lieten hem ook weten dat dit bij de praktijk van Knoops eveneens zou gebeuren.

''De MIVD komt onder het mom van 'staatsgeheim' overal mee weg'', concludeert Ruperti.

Contacten

In een normale strafzaak mogen vertrouwelijke gesprekken tussen advocaat en cliënt niet worden afgeluisterd en mag de informatie niet als bewijs worden gebruikt. In de inlichtingenwereld is dat anders, legt Ruperti uit. ''Daarin is niets geregeld. Ik wil weten hoe het zit. Op wie is het afluisteren gericht, op ons of op onze cliënten?''

Ruperti geeft een voorbeeld uit zijn praktijk. ''Ik had een telefoongesprek met een cliënt en we spraken over privécontacten. Komt die informatie in een procedure terecht? Hoe komen ze aan deze informatie, die ik alleen met mijn cliënt over de telefoon heb besproken? Dat kan volgens mij alleen maar door afluisteren.''

Het ministerie van Defensie laat weten dat Ruperti en Knoops het recht hebben om inzage in hun persoonsdossier te vragen. Defensie zal binnen de wettelijk gestelde termijn van drie maanden antwoord geven, laat een woordvoerder weten.