De roze pelikanen die in Zeeland en Noord-Brabant zijn gezien zijn waarschijnlijk ontsnapt uit een dierenpark in het zuiden van België.

"Bij een van de vogels is een ring geconstateerd", zei journalist en vogelkenner Embert Messelink zaterdag in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

In België is volgens Messelink een park waar al jaren roze pelikanen rondvliegen. "Die worden normaal gekortwiekt om te voorkomen dat ze wegvliegen. Maar soms groeien de veren sneller dan de parkbewaarders denken. Daardoor doen ze nu ons land aan."

Vrijdag werden in Zeeland twee roze pelikanen gezien en zaterdag een in Breda. Het is niet te zeggen of het om dezelfde vogel gaat of dat er meerdere zijn. Het Vogelrevalidatiecentrum Zundert, dat de pelikaan in Breda bekeek, zei eerder juist aan te nemen dat het om een wild exemplaar gaat.

Broedtijd

Medewerkers hadden op afstand geen ringen aan de poten van het dier gezien en toen ze vis naar de vogel gooiden vloog die weg. Tamme pelikanen zouden dat juist gewend zijn en zouden de vis juist opeten.

Roze pelikanen komen van nature meer voor in het zuiden van Europa. Alleen in de broedtijd kleuren ze roze. Het komt zelden voor dat ze in hun zoektocht naar een partner in Nederland belanden, maar het is niet onmogelijk.