Rond de duizend homo's, lesbiennes en sympathisanten hebben vrijdagavond met een 'vlammend' protest in Amsterdam hun ongenoegen geuit over de homowet van Russische president Poetin.

Tijdens de opening van de Olympische Spelen in Sotsji ontstaken ze kaarsen en hielden ze een lawaaiprotest bij het Homomonument op de Amsterdamse Westermarkt.

''Hiermee willen we duidelijk maken dat onze broeders en zusters in Rusland niet alleen staan!'', verklaarde voorzitter Tanja Ineke van belangenorganisatie COC, die het protest organiseerde.

''De homowet moet van tafel! De Olympische Spelen moesten het prestigeproject worden van Poetin, maar het werd een debat over de mensenrechten. Bijna dagelijks moet hij zich verantwoorden over de antihomowet.''

Japin

Ook schrijver Arthur Japin sprak de demonstranten toe. ''Poetins party gaat van start.'' Hij uitte kritiek op de zware delegatie die naar Sotsji afreisde, bestaande uit premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

''Het is hen niet gelukt zich te verplaatsen in de bedreigende minderheid in Rusland. De hand schudden van iemand die haat zaait: dat is fout.'' Japin wilde aanvankelijk mee naar Sotsji om aandacht te vragen voor homorechten, maar Rutte gaf hem te kennen dat er geen extra delegatielid meer mee kon.

Bussemaker

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) luisterde de manifestatie op om de betogers een hart onder de riem te steken. Juist Nederland bespreekt de positie van homo's, zei ze.

''De minister-president heeft drie kwartier met Poetin gesproken, waarvan een halfuur over de positie van homo's. Ik denk dat er geen andere regeringsleider is die dit zo uitgebreid bespreekt.''

Volgens Bussemaker heeft ''de ceremonie'' in Amsterdam wel degelijk zin. ''Het helpt, elke keer als we het erover hebben. Hiermee geven we uiting aan solidariteit met de homogemeenschap in Rusland. En de Russische ambassade volgt dit nauwgezet.''

Heeft u foto's van dit nieuws? Upload naar NUfoto