Slachterij Van Hattem Vlees BV uit Dodewaard en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA treffen elkaar dinsdagmiddag voor de rechter in Den Haag.

De slachterij heeft vrijdag een geding aangespannen tegen de NVWA, omdat die dienst eist dat alle partijen vlees die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geleverd, worden teruggeroepen.

''Onzinnig'', aldus veterinair juridisch adviseur Frank Peters van het bedrijf.

De slachterij begon maandag met een gedeeltelijke terugroepactie, nadat het bedrijf vorige week in opspraak was gekomen door mogelijk gesjoemel.

Het zou paardenvlees hebben gemengd met rundvleessnippers. Paardenvlees is veel goedkoper dan rundvlees.

Duizenden kilo's

Het bedrijf roept alle partijen paardenvlees terug en producten waarin mogelijk paardenvlees terecht is gekomen.

''Het gaat om enige duizenden kilo's vlees. De actie loopt goed, onze afnemers werken vlot mee'', aldus Peters.

De NVWA wil echter dat er 28.000 ton rund-, paarden-, geiten- en schapenvlees wordt teruggehaald.

Voedselveiligheid

Volgens de dienst kan Van Hattem de herkomst van het vlees niet aantonen en is daarom de voedselveiligheid niet gegarandeerd.

De NVWA realiseert zich dat een deel van het vlees waarschijnlijk al opgegeten is, maar wil dat de rest van de markt verdwijnt.

De slachterij stelt dat van bijna alle dieren die de afgelopen twee jaar zijn geslacht correcte papieren zijn aangeleverd bij de NVWA.

Er blijven alleen vragen over enkele tientallen paarden die werden afgekeurd voor de slacht. Er zijn geen papieren die aantonen dat die dieren in de vernietiger zijn verdwenen.