Twee minderjarige jongens moeten maandag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen wegens gijzeling van een man en een overval op een snackbar in Nieuw-Vennep vorig jaar mei. 

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

De destijds 17-jarige Amsterdammers beroofden een snackbar in Nieuw-Vennep. Ze bedreigden het personeel met een slagwapen en iets dat op een vuurwapen leek. Op de vlucht voor de politie verschansten ze zich in een woning en gijzelden de bewoner.

De politie omsingelde het huis, waarna een van de jongens met de gijzelaar naar buiten kwam en hem onder schot hield. Een agent schoot op de dader en trof hem in de schouder. De twee jongens werden aangehouden.

Na onderzoek door de rijksrecherche bepaalde het OM vorig jaar oktober dat de betrokken agent uit noodweer had gehandeld.

Overvallen

De jongens worden verder verdacht van meerdere overvallen in Nieuw-Vennep en Amsterdam.

Normaal vinden strafzaken tegen minderjarigen achter gesloten deuren plaats, maar de rechtbank heeft besloten om de eerste van de drie zittingsdagen in de openbaarheid te behandelen.

Dan komen de feiten en de vorderingen van benadeelde partijen aan de orde. Het is nog niet duidelijk of het requisitoir van justitie en de pleidooien van de advocaten openbaar zijn.