De kustgemeenten Wassenaar, Katwijk, Noordwijk en Zandvoort zijn tegen de bouw van windmolenparken op enkele kilometers van de kust. 

Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Een 'maritiem industrieterrein' kan volgens de gemeenten leiden tot 210 miljoen euro minder bestedingen in de toeristische sector en tot het verlies van 5.900 banen.

Bijna duizend extra windmolens moeten tot 2020 in zee worden gebouwd voor het opwekken van duurzame energie. Dat is ten minste het plan van het kabinet.

Dit voorjaar verschijnt een haalbaarheidsstudie naar geschikte locaties. De kustgemeenten hebben echter nu al 'ambtelijke signalen' gekregen dat het kabinet positief gaat adviseren over windmolenparken tot 22 kilometer uit de kust.

"In de praktijk zijn dat gevaartes van 180 meter hoog die vijf tot zes kilometer van de kust worden gebouwd", zegt wethouder Bas Brekelmans van Noordwijk namens de kustgemeenten. "Er blijft vrijwel geen enkel stukje strand in Nederland over met een vrij uitzicht over de Noordzee."

Onderzoek

De gemeenten lieten twee bureaus onderzoek doen naar de effecten van nieuwe windmolenparken. Ecofys kwam tot de conclusie dat er nog voldoende ruimte is voor extra windmolens in windmolenparken die verder uit de kust liggen. Bijvoorbeeld bij Borssele, IJmuiden en Hollandse Kust. Wel is het 85 tot 174 miljoen euro goedkoper om de windmolens dichter bij de kust te plaatsen.

Buck Consultants berekende dat hoe dichter de windmolenparken op de kust komen, hoe groter het negatieve effect. Plaatsing op zes kilometer uit de kust leidt tot 210 miljoen minder bestedingen en tot het verlies van 5.900 banen.

Een woordvoerster van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) noemt de onrust bij de gemeenten 'voorbarig'. "Het is niet op voorhand gezegd dat de windmolens binnen de 22 kilometer worden gebouwd."