Slachterij Van Hattem uit Dodewaard wil een kort geding aanspannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. 

Dat zei de juridisch woordvoerder van het bedrijf donderdagavond. Hij wilde niet verder op de zaak vooruitlopen.

De NVWA liet donderdag weten dat het bedrijf alle partijen vlees moet terughalen die tussen 1 januari 2012 en 23 januari 2014 zijn geleverd. In de partijen is mogelijk paardenvlees verwerkt.

Het is niet ongebruikelijk dat geslacht vlees jarenlang in diepvriezers opgeslagen ligt. Ook kan vlees verwerkt zijn tot andere producten zoals soep, kant-en-klaarmaaltijden en snacks. De NVWA houdt er echter rekening mee dat een deel van de in totaal 28.000 ton vlees al opgegeten is. Er zijn volgens de NVWA ''geen concrete aanwijzingen'' dat er gevaar is voor de volksgezondheid. Dat wordt wel nader onderzocht, aldus een woordvoerster.

Terugroepen

Het slachthuis had zelf maandagavond al besloten om een deel van sinds 1 januari 2012 geleverd vlees terug te roepen. Het ging om partijen paardenvlees en producten waarin paardenvlees volgens het bedrijf terecht kon zijn gekomen. De NVWA wil nu dat al het geleverde vlees, van rund, paard, schaap en geit, terugkomt.

Van Hattem kwam vorige week in opspraak toen de NVWA de verdenking van gesjoemel met paardenvlees bekendmaakte. Paardenvlees is veel goedkoper dan rundvlees. Het bedrijf had tot maandag de tijd om alle papieren en administratie in te leveren.

Onduidelijk

Volgens de NVWA blijft ook na bestudering van deze administratie de herkomst van sommige vleespakketten onduidelijk. Het bedrijf heeft toegegeven dat aangeleverde paarden soms niet geschikt werden geacht voor de slacht. Maar wat er daarna met die dieren is gebeurd, is een raadsel.

Bij Van Hattem Vlees BV werken ongeveer zeventig mensen. Het bedrijf slacht volgens eigen opgave vijfhonderd tot zeshonderd runderen per week, vierhonderd tot vijfhonderd lammeren en duizend tot vijftienhonderd geiten. Sinds een jaar worden geen paarden meer geslacht. De slacht mag op dit moment alleen onder toezicht van een dierenarts en een inspecteur van de NVWA plaatshebben.