In een woning in Arnhem zijn 56 vermagerde en zieke katten aangetroffen. De woning was zwaar vervuild met uitwerpselen en urine. 

Voor de tientallen katten waren slechts zes kattenbakken aanwezig. Dat meldt de Dierenbescherming donderdag.

Medewerkers van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), de Dierenpolitie Oost-Nederland en Dierentehuis Arnhem hebben de katten woensdag uit de woning gehaald.

De instanties waren gaan kijken na klachten van omwonenden over stank. Behalve de twee bewoners troffen zij de tientallen katten aan. Veel dieren waren sterk vermagerd of hadden last van oogaandoeningen.

Kattengrit

Het hele huis lag vol ontlasting, urine, voer en kattengrit. Er hing een sterke ammoniaklucht. Volgens de dierenbescherming was het ''welzijn van dier en mens ernstig in het geding". Na het eerste bezoek kregen de twee bewoners de opdracht orde op zaken te stellen. Ze moesten opruimen, schoonmaken, ventileren en een dierenarts inschakelen.

Woensdag gingen de medewerkers van de diereninstanties opnieuw langs om te kijken of de situatie was verbeterd. Dat bleek niet het geval, waarop alle dieren uit huis zijn gehaald en naar een opvangadres zijn gebracht.