Amsterdamse pubers van wie de ouders een minimuminkomen hebben, worden dit jaar financieel ondersteund door de gemeente.

Ze krijgen een pakket met bonnen waarmee ze bijvoorbeeld een fiets of kleren kunnen kopen. Ruim zesduizend kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar komen voor de actie in aanmerking, meldt de gemeente donderdag.

Amsterdam heeft voor deze groep kinderen gekozen omdat zij naar de middelbare school gaan en hierdoor meer kosten maken. Ook speelt de druk om 'erbij te horen' een grote rol, aldus de gemeente.

Kinderen ervaren armoede vooral doordat ze niet mee kunnen doen met de rest, stelt wethouder armoedebestrijding Freek Ossel (PvdA) in een verklaring. "Ze voelen zich afgezonderd en schamen zich zelfs. Zij hebben niet zo veel aan ingewikkelde regelingen, maar willen gewoon af een toe een steuntje in de rug krijgen."

De kortingsbonnen staan op naam van het kind zelf. In totaal krijgen ze 260 euro om te besteden. "Dat kan een goedkope fiets zijn maar ze kunnen het ook verdelen over verschillende doelen", legt een woordvoerder uit.

De gemeente trekt in totaal ruim 1,7 miljoen euro voor het project uit.