De uit Egypte gevluchte Nederlandse journaliste Rena Netjes zal een eerlijk proces krijgen in Caïro.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zei dat donderdag in Den Haag, na een besloten gesprek met Tweede Kamerleden.

Fahmy wil Netjes geen terrorist noemen. ''Het hof zal beslissen wie wat heeft gedaan, wie onschuldig is, wie schuldig. Ik beschrijf niemand op die manier of op welke manier dan ook. Het is een rechtszaak'', zei hij tegen het ANP.

Netjes vluchtte uit Egypte omdat ze vreesde voor haar leven op het moment dat duidelijk werd dat ze als terrorist werd gezien na contacten met Al Jazeera-journalisten. ''De rechtszaak in Caïro zal doorgaan en er zal besloten worden op basis van bewijs. Iedereen krijgt een eerlijk proces.''

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) besprak de kwestie met Fahmy tijdens een werklunch. Na afloop zei hij dat hij hoopt dat er er snel duidelijkheid komt in de kwestie. ''Ik denk ook dat we daar snel duidelijkheid hierover krijgen en dan hoop ik dat de zaak van tafel kan’’, aldus Timmermans. Netjes wacht in Nederland af hoe de zaak verdergaat, verwacht hij.

Fahmy kent het werk van Netjes niet. ''Ik wil over haar geen opinie geven voor de zitting. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover haar en dan zou ik me bemoeien met de rechtszaak.'' Fahmy garandeert dat de vrije Westerse pers zijn werk kan doen in Caïro.

Bekijk de reactie van de Egyptische minister:

Verhelderend

VVD-Kamerlid Han ten Broeke zei dat het gesprek dat de Kamerleden met de minister hadden ''zeer verhelderend en open'' was geweest. Fahmy kondigde aan na te zullen gaan hoe Netjes op de lijst van terroristen is gekomen. De Kamerleden hielden Fahmy in het besloten overleg voor dat contacten met Al Jazeera Netjes nog geen terrorist maakt.

Ten Broeke: ''Dat hebben we hem heel duidelijk gezegd. Hij heeft aangegeven dat Al Jazeera deels geen vergunning heeft. Wij hebben gezegd dat het volstrekt normaal is dat journalisten met iedereen moeten kunnen spreken, ook in Egypte. En we hebben er bij gezegd dat als Egypte het vertrouwen van de internationale gemeenschap wil houden dat het noodzakelijk is dat journalisten gewoon kunnen rapporteren over wat daar gebeurt.''

Tegenover de Kamerleden garandeerde Fahmy dat de pers vrij kan werken in Egypte. ''Maar we weten dat journalisten dat gevoel niet hebben en wie de actie op internet ziet met al die afgeplakte monden en weet dat er nog een aantal buitenlandse journalisten in de gevangenis zit, moet constateren dat er nog wel een gat zit tussen een statement van de regering en de werkelijkheid op straat.''