Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaak tegen Grietje S., de vrouw die in een psychose haar zoontje had vermoord en met haar dochter in een auto in een diepe sloot reed.

Dat laat het OM woensdag weten.

De rechter had vorige week bepaald dat de 34-jarige S. uit Spier een jaar naar een psychiatrische kliniek moet. Het OM eist echter tbs met dwangverpleging en gaat daarom in beroep tegen de uitspraak. 

S. had in december 2012 haar zoontje gewurgd met de riem van een badjas. Daarna reed ze een diepe sloot in Stuifzand in om ook haar dochter om te brengen. Het meisje kon echter uit de auto klimmen. Haar inmiddels overleden zoontje zat ook in de auto.

Risico

Het OM is bang dat S. in herhaling gaat vervallen, maar deskundigen hadden gezegd dat S. alleen een gevaar is voor haar kinderen. Haar dochter woont inmiddels niet meer bij haar.

Een woordvoerder zegt tegen NU.nl dat het een te groot risico is om S. alleen in een psychiatrische kliniek te laten behandelen. "Bovendien hebben andere deskundigen van het Pieter Baan centrum wel tbs met dwangverpleging geadviseerd."

Eigen kinderen

Deskundigen concludeerden dat het gevaar voor herhaling er alleen is voor eigen kinderen van de vrouw. Omdat haar dochter niet meer aan haar zorg is toevertrouwd en S. zelf heeft aangegeven geen kinderwens meer te hebben, verwacht te rechtbank niet dat zij opnieuw in de fout gaat.

Volgens het OM kan nooit worden uitgesloten dat de vrouw nog kinderen krijgt. ,,Ze heeft een vaste relatie en wil geen kinderen. Maar dat is nooit een garantie en een kinderwens kan veranderen", aldus een woordvoerder. Bovendien zou de vrouw een andere relatie kunnen krijgen met een man die kinderen heeft.

Kliniek

S. verklaarde tijdens de rechtszaak dat ze zich niets kon herinneren van de misdrijven. Volgens haar advocaat verkeerde ze destijds in een psychose, veroorzaakt door het antidepressiemiddel Efexor. Toxicologisch onderzoek wees inderdaad uit dat de moeder een verhoogde dosis van het antidepressivum in haar bloed had.

S. toont vanaf haar zeventiende al psychotische trekken. Daarvoor is ze in 2011 en 2012 opgenomen in een kliniek. Haar advocaat pleitte in de rechtszaak voor vrijspraak omdat ze niet wist wat ze deed en er dus geen opzet in het spel zou zijn.