De knal die dinsdagavond in het noorden van het land is gehoord, is ,,waarschijnlijk'' veroorzaakt door een F-16-straaljager. 

Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag gezegd.

Volgens een woordvoerder is er rond het moment dat de knal werd waargenomen een toestel boven de Noordzee door de geluidsbarrière gegaan. ''Het is aannemelijk dat dit de oorzaak van die knal is'', aldus de woordvoerder.

Na de knal werden onder meer in Groningen trillingen gevoeld. Inwoners van de provincie twitterden dat er een aardbeving was geweest, maar volgens het KNMI was er geen aardbeving waargenomen. Defensie kon toen nog niet bevestigen dat een F-16 door de geluidsbarrière was gebroken.

Trainingsvlucht

De straaljager waar het om gaat, was bezig met een trainingsvlucht boven de Noordzee. Volgens de defensiewoordvoerder gebeurt het wel vaker dat een F-16 door de geluidsbarrière gaat.

Dat het dit keer zoveel gevolgen had, heeft volgens de woordvoerder waarschijnlijk te maken met de weersomstandigheden van dat moment. De luchtmacht oefent juist boven de Noordzee om de overlast te beperken.

Schade

Na de trillingen van dinsdagavond meldde een inwoner van de Groningse plaats Loppersum dat de voorgevel zijn huis is verzakt. Volgens Defensie kunnen mensen zich melden als ze menen dat ze schade hebben opgelopen door de knal.

''Als wordt vastgesteld dat zo'n knal inderdaad de oorzaak van de schade is, zal die worden vergoed.'' Volgens de woordvoerder is dat een standaardprocedure.