In Groningen is dinsdagavond door tientallen bewoners een aardbeving gemeld. Het KNMI heeft daar echter niets van gezien op de seismologische apparatuur. 

Het instituut heeft wel een knal in de atmosfeer ten noorden van Ameland gemeten.

Dinsdagavond rond 22.00 uur schudde de bodem in de noordelijke provincie, volgens de tientallen bewoners die daar melding van deden via de Aardbevingsapp van RTV NoordHet zwaarst voelden mensen de beving in Middelstum. 

De schok werd tot in de wijde omtrek gevoeld. Dagblad van het Noorden meldt dat er meldingen binnen kwamen van Veendam tot aan Uithuizen en van Groningen tot Buitenpost. 

Op Twitter meldden niet alleen inwoners van vaak getroffen plaatsen, maar ook mensen uit onder meer de stad Groningen, Assen en Haulerwijk in Zuidoost-Friesland dat ze de beving gevoeld of gehoord hadden.

Geen trillingen

Tegenover RTV Noord heeft het KNMI echter laten weten geen bijzondere waarden te hebben gemeten. Wel heeft het KNMI een akoestische knal in de atmosfeer bij Ameland gemeten, aldus een woordvoerder. Het KNMI benadrukt dat het zeker niet om een beving gaat.

Seismoloog Bernard Dost zei eerder al te denken aan 'iets akoestisch in de atmosfeer'. Een harde knal kan een trillingsgolf teweeg hebben gebracht.

Loppersum

Richard van Dijk, die in Loppersum woont, zei dat de beving deze keer een stevige was. ''De voorgevel van mijn huis is verzakt, ik kan zo met mijn hand van binnen naar buiten. En de boel was net gerepareerd na de vorige verzakking.''

Maandag werd een lichte aardbeving gemeten bij Loppersum. De aardschok had een kracht van 1,5 op de schaal van Richter. 

Gaswinning

De Tweede Kamer debatteert toevalligerwijs woensdag over de gaswinning in Groningen.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) maakte twee weken geleden bekend dat de gaswinning wordt teruggeschroefd.

Ook komt er 1,2 miljard euro beschikbaar voor het versterken van gebouwen en infrastructuur en het verbeteren van de leefbaarheid. 

Vijf vragen over gaswinning | Dossier gaswinning

Achtergrond: Groningen-gasveld | Overzicht aardschokken