Een 24-jarige student aan de Saxion Hogeschool in Deventer krijgt geen uitstel voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten.

De VS verdenken de student van Vietnamese origine van medeplichtigheid aan phishing (een vorm van cybercrime), oplichting en witwassen. De FBI heeft om zijn uitlevering gevraagd.

De student spande een kort geding aan tegen dit verzoek. Hij mocht van de voorzieningenrechter zijn studie afmaken, maar het hof zet hier nu een streep door. Volgende week maandag wordt bekend wanneer de student naar de VS gaat.

Opstelten

Volgens het hof is het in eerste instantie aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om te bepalen of uitlevering wordt uitgesteld. Opstelten concludeert dat een uitlevering tijdens de studie van de student niet aan de wettelijke 'bijzondere hardheid' voldoet die nodig is voor uitstel. Het hof steunt deze conclusie.

De VS willen ook dat de student in afwachting van zijn uitlevering wordt vastgezet. Het gerechtshof in Leeuwarden beslist maandag over dit verzoek.

De student claimt onschuldig te zijn. De Vietnamese politie zou inmiddels over een volledige bekentenis beschikken van een ander, waarmee volgens de student zijn onschuld is komen vast te staan. De VS zien dat vooralsnog anders.

Advocaat

Bart Stapert, de advocaat van de Vietnamese student, reageert teleurgesteld op de uitspraak. Hij noemt de uitspraak ''legalistisch'' omdat die te veel kijkt naar de regels op papier in plaats van de praktische invulling daarvan, zo betoogt Stapert.

Hij vestigt zijn laatste hoop op minister Opstelten, die bevoegd is om de uitlevering uit te stellen. Samen met studenten van de Saxion Hogeschool beraadt de advocaat zich op verdere acties.