Het vertrouwen van burgers in de politie is redelijk groot in Nederland. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Erasmus Universiteit. 

Ze analyseerden gegevens uit verschillende grote studies en maakten een ranglijst van 16 Europese landen. Finnen vertrouwen de politie het meest, Nederland komt op de vierde plek. Onderaan de lijst staan Oost-Europese landen.

De cijfers dateren uit 2010, maar de onderzoekers verwachten dat het beeld op dit moment vergelijkbaar is.

''Eigenlijk zie je al jaren een redelijk constant beeld. Rond 2002 was er een dipje, maar toen was er over de hele linie minder vertrouwen in politieke instituties'', legt onderzoeker Arie van Sluis van de Erasmus Universiteit uit. Die daling hing volgens de onderzoekers samen met de opkomst van Pim Fortuyn, die kritisch was op de overheid en het veiligheidsbeleid.

''Over het algemeen zie je dat het vertrouwen in de politie hand in hand gaat met het algemeen vertrouwen'', vertelt Van Sluis.

''Het is dus niet zo dat de politie het vertrouwen kan vergroten door simpelweg goed hun werk te doen. Maar negatieve ervaringen tasten het vertrouwen wel aan. Ook voor de politie geldt dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat.''