De Udense vastgoedhandelaar Roger Lips moet terug naar de gevangenis, maar hij is sinds medio december voortvluchtig

De vrees bestaat dat hij in het buitenland is.

De rechtbank in Den Bosch publiceerde dinsdag een uitspraak waarin is bepaald dat Lips weer naar de gevangenis moet omdat hij het werk van de curatoren in zijn persoonlijke faillissement frustreert.

De rechtbank zegt dat Lips niet voldoet aan zijn inlichtingenplicht. Zo weigert hij de codes te geven die nodig zijn om geld van zijn bankrekeningen in het buitenland over te schrijven en is hij onvolledig geweest over een aantal dure auto's dat hij voor zijn faillissement in bezit had.

Weggesluisd

De rechter constateert verder dat Lips tegoeden heeft weggesluisd naar zijn vriendin. Bovendien frustreert hij de vereffening van de boedel omdat hij zijn macht bij diverse vennootschappen in zijn vastgoedconcern in december heeft ingeleverd.

Curator Flip Schreurs legde dinsdag uit dat er al sinds medio december een bevel tot gijzeling ligt. ''Feitelijk is hij voortvluchtig'', aldus de curator.

De politie heeft in Uden en Vught waar Lips woont en werkt regelmatig gezocht, maar hem niet aangetroffen.

Contact

De curator heeft sindsdien een keer contact telefonisch contact gehad met Lips, maar hij weigerde zijn verblijfplaats te zeggen. Hij weigert zich bij de curator of de politie te melden en tijdens rechtszaken komt hij niet opdagen.

Lips zat vorig jaar ook al enige tijd in zogeheten faillissementsgijzeling, maar de rechtbank liet hem toen voorwaardelijk vrij.

Failliet

Roger Lips werd in april persoonlijk failliet verklaard op aanvraag van ABN Amro. Zijn totale schuld aan verschillende banken bedraagt ongeveer 100 miljoen euro. Lips is vooral bekend van grote projecten zoals het zieltogende winkelcentrum The Wall langs de A2, dat het toonbeeld werd van de slechte vastgoedavonturen die de SNS Bank in problemen brachten.