Het Openbaar Ministerie heeft ernstige fouten gemaakt in het onderzoek naar de dood van 37 minderjarige jongens in het Limburgse internaat Sint Joseph in Heel. 

Justitie stelde dat broeder Andreas betrokken was bij alle sterfgevallen, maar dat klopt niet. Dat stelt de werkgroep Eerherstel op basis van eigen onderzoek. De groep wil eerherstel voor de inmiddels overleden man.

De sterfgevallen werden opnieuw onderzocht op initiatief van schrijver en onderzoeker Ton van Reen. In een boek dat donderdag wordt gepresenteerd, worden 'ongekende feiten' aan het licht gebracht, aldus de werkgroep. De verdenkingen kunnen volgens de onderzoekers 'onmogelijk' waar zijn.

Justitie stelde in juni 2012 dat 37 verstandelijk gehandicapte jongens tussen 1952 en 1954 onder verdachte omstandigheden waren gestorven. De broeder, de verzorger van de jongens, zou daar betrokken bij zijn geweest.

Het OM sloot uit dat de jongens door een ongeluk of zelfmoord zijn omgekomen. Waardoor de slachtoffers dan wel zijn omgekomen, zegt de werkgroep nog niet.