De 42-jarige Esther van der S. die op 21 april vorig jaar in Roosendaal haar 7-jarige zoon Swen de keel doorsneed, moet wat het Openbaar Ministerie betreft tbs met voorwaarden opgelegd krijgen. 

De aanklager eiste dit maandag in de rechtbank in Breda. De vrouw zou doodsbang zijn geweest door een paranoïde stoornis.

Die stoornis zorgde er volgens justitie voor dat ze het doden van haar kind als enige uitweg zag. De vrouw werd door deskundigen van het Pieter Baan Centrum al als volledig ontoerekeningsvatbaar beoordeeld.

De vrouw verkeerde in de veronderstelling dat er een grote groep mensen was die haar en Swen kwaad wilden doen door hen seksueel te misbruiken of te vermoorden.

Van der S. zat destijds in een vrouwenopvang en sneed na haar daad ook haar eigen keel door. Ze overleefde dat.

Geen opzet

Het is volgens deskundigen niet per se nodig dat de vrouw de hele behandeling in een kliniek verblijft. ''Deze vrouw buiten de samenleving houden is geen doel op zich'', zei de officier van justitie.

Van der S. kon zich in de rechtbank maar deels herinneren wat er precies was gebeurt, maar ze zei wel dat zij haar kind gedood moest hebben. Haar advocate Marjolein Snoeren vroeg vrijspraak, omdat de vrouw niet zou hebben kunnen nadenken over haar actie en omdat er geen opzet in het spel zat.

De rechter doet 17 februari uitspraak.