Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de 12Landschappen gaan samenwerken. De drie grootste natuurorganisaties van Nederland slaan de handen ineen om versnippering van het natuurbeheer tegen te gaan. 

Het geld dat hiermee wordt bespaard, willen ze investeren in de natuur, aldus de organisaties maandag.

Door de versnippering wordt jaarlijks 10 procent van het budget dat de natuurorganisaties per jaar te besteden hebben, verspild. Samenwerking maakt hier een eind aan en levert in het gunstigste geval de komende 5 tot 7 jaar ruim 35 tot 60 miljoen euro op.

Om dit voor elkaar te krijgen, gaan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en 12Landschappen elkaars terreinen verzorgen en voorzieningen delen. 

Als bijvoorbeeld Natuurmonumenten een groot gebied beheert, zal de organisatie vanaf nu ook de aangrenzende stukken grond van Staatsbosbeheer en 12Landschappen gaan onderhouden. De drie natuurorganisaties beheren ongeveer 477.000 hectare natuur.

Hout

Ook willen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de houtoogst en -verkoop gezamenlijk organiseren. Dit moet ongeveer 10 miljoen euro extra opleveren. Daarnaast gaan de natuurverenigingen samen vakantiewoningen verhuren. 

Staatsbosbeheer heeft met 57 woningen de meeste huisjes in bezit. Natuurmonumenten heeft er 11 en 12Landschappen biedt 20 huizen aan.