Twee mannen die met financiële trucs bedrijven hielpen uit het zicht te blijven van justitie en de Belastingdienst zijn dinsdag aangehouden.

Een van hen is politicus Toine Manders, lijsttrekker van de Libertarische Partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

Hij werd opgepakt in Den Haag en wordt, net als een collega, verdacht van miljoenenfraude, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De 44-jarige collega van Manders werd opgepakt in Cyprus. De twee mannen richtten met hun bedrijf voor klanten in Cyprus een vennootschap op. Bij een deel van die vennootschappen werd het bestuur gevormd door bestuurders van het bedrijf op Cyprus.

Voor het aanbieden van een dergelijke trustdienst is een vergunning verplicht. De twee zouden hebben geholpen met het plegen van faillissementsfraude, fiscale delicten en valsheid in geschrifte.

Geschokt

De Libertarische Partij heeft geschokt gereageerd op de arrestatie van Manders, die overigens niet moet worden verward met de gelijknamige Europarlementariër voor de VVD. Volgens een bestuurslid wordt binnen de partij niet getwijfeld aan de integriteit van Manders.

Zijn bedrijf helpt ondernemers met belastingontwijkingen, 'iets dat voor multinationals en het koningshuis de normaalste zaak van de wereld is', aldus de partij.

Minder overheid

Manders werd vrijdag voorgeleid en mag nog veertien dagen worden vastgehouden. Cyprus levert de 44-jarige Nederlander binnenkort uit.

De FIOD doorzocht hun woningen in Den Haag en Zoetermeer en een bedrijfspand in Den Haag. Er is beslag gelegd op administratie en contant geld. De zaak kwam aan het rollen na een aangifte van De Nederlandsche Bank (DNB) in april.

De Libertarische Partij pleit voor minder overheid en minimale belastingen. Een van de slogans die de partij voert is 'Belasting is diefstal'. De partij doet mee met de gemeenteraadsverkiezingen in onder meer Amsterdam, Utrecht en Den Haag.