De 65-jarige Greg R., die geldt als een van de kopstukken in het Nederlandse misdaadmilieu, is vrijdag voorlopig op vrije voeten gesteld door de rechtbank in Amsterdam.

Dit heeft zijn advocaat, Christian Flokstra, vrijdag gezegd.

R. zit al 3,5 jaar vast, in afwachting van zijn overlevering naar Italië. Hij is daar veroordeeld in een omvangrijke drugszaak en heeft er ook enige tijd vastgezeten.

Hij is terug naar Nederland gebracht om in een andere zaak terecht te staan. In die zaak, die nog in hoger beroep loopt, is het voorarrest opgeheven. Ook de veroordeling in de Italiaanse zaak vecht R. in beroep aan bij een hogere rechter.

Volgens Flokstra vindt de zogeheten overleveringskamer van de Amsterdamse rechtbank de belangen van R. na zoveel jaren zwaarder wegen dan die van de Italiaanse justitie.

R. is vele jaren actief geweest in de internationale drugshandel, al dan niet in samenwerking met een paar van zijn zonen. Vooral zoon Jesse heeft een fikse reputatie. Hij is dé hoofdrolspeler in het Amsterdamse liquidatieproces Passage.

De rechtbank legde die zoon vorig jaar levenslang op wegens zijn betrokkenheid bij zeven liquidaties en een paar pogingen daartoe. Het hoger beroep in Passage dient momenteel bij het Amsterdamse gerechtshof.