De steden Eindhoven en Tilburg gaan met eigen inlichtingendiensten zelfstandig politiegegevens analyseren, omdat justitie en politie daar volgens hen niet in alle gevallen de benodigde tijd voor vinden.

Dat maakt Trouw woensdag bekend.

Om criminaliteit tegen te gaan wil burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitite) het mogelijk gaat maken, dat gemeenten meer politiedata ontvangen.

In zowel Eindhoven als Tilburg zouden al gemeentemedewerkers beschikbaar zijn om de data over criminaliteit te analyseren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vroegtijdig een inbraakgolf signaleren.

Ook kan de gemeente de data gebruiken voor nieuwe beleidsvorming. Als voorbeeld noemt Van Gijzel het jeugdbeleid van de gemeente in de krant. Als een oudere broer in aanraking is gekomen met justitie, kan de gemeente ervoor zorgen dat jongere kinderen in het gezin niet in de problemen komen. 

"Gemeenten zien met lede ogen dat de nationale politie weinig oog heeft voor kleine criminaliteit.", zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen Jan Brouwer  in de krant.